Home » Opleidingen » Niveau 1   |  Inloggen

Informatie Wieleracademie 1 opleidingen
 

Met niveau 1 opleidingen wil de Wieleracademie laagdrempelige opleidingen aanbieden voor een brede doelgroep. Denk hierbij aan opleidingen voor de actieve vrijwilligers of assisterende ouders binnen de vereniging.

Er worden drie verschillende niveau 1 opleidingen aangeboden. Hieronder vind je meer informatie over elk van de opleidingen.

- Wegkapitein

- MTB-begeleider

- Jeugdbegeleider

 


Wegkapitein
 

Wat is een wegkapitein?
De belangrijkste taak van de wegkapitein is om groepen op een plezierige en veilige manier te begeleiden. De wegkapitein wordt hierin gestuurd door het beleid van de vereniging en staat onder begeleiding van een hoger gekwalificeerde trainer/instructeur. In overleg met de eventueel aanwezige trainer/instructeur wordt de route en de snelheid van de groep bepaald. De wegkapitein handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de Wieleracademie. Tevens houdt de wegkapitein in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden en spreekt deelnemers aan op het niet nakomen van de gemaakte afspraken. De deelnemers kunnen hierbij zowel jeugdigen als volwassenen zijn.

De wegkapitein binnen de vereniging
Wanneer men samen fietst, met een groep bestaande uit meer dan 4 personen, is het van belang om een wegkapitein aan te stellen. In de ideale situatie assisteert de wegkapitein de race trainer/instructeur niveau 3 of eventueel niveau 2 bij het begeleiden van tochten. In overleg worden de route en de snelheid bepaald. 

Cursus wegkapitein voor de vereniging
Fietsen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten in Nederland. Steeds meer jongeren pakken de racefiets en/of mountainbike. De wielersport wordt ook steeds toegankelijker: je kunt fietsen op elk niveau en ten opzichte van veel andere sporten is de kans op blessures gering. Door de toenemende populariteit wordt het echter ook steeds drukker op de weg. Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband. Goede begeleiding van trainers/instructeurs en/of wegkapiteins is daarom van groot belang. De wieleracademie hecht veel waarde aan kwalitatief goede begeleiding van deze groepen. Naast de specifieke opleidingen voor trainers op niveau 2 en 3, heeft de Wieleracademie daarom ook de opleiding wegkapitein verder doorontwikkeld.

De cursus wegkapitein duurt een dag met theorie en praktijk (fiets noodzakelijk). Deze dag vindt plaats bij de vereniging en kan worden aangevraagd wanneer er minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers zijn. Je kunt je aanmelden voor de cursus wegkapitein bij onze Wieleracademie docenten. De vereniging dient zelf contact opnemen met de onderstaande docenten.
 

Paul van Dam ZWOLLE passion4biking@gmail.com 06-14237650
Henk Vasters HOLTEN h.vasters@concepts.nl 0548-364384
Jannie Vasters HOLTEN jannievasters@concepts.nl 0548-364384
Hans Zwart LEEUWARDEN zwartehans@gmail.com 058-8440567
Willem Blankwater ZEIST info@mijnfietstrainer.nl 06-15882380
Jeffrie Janssen RHOON jouwfietstrainer@gmail.com 06-27569618
Anneke de Joode UTRECHT contact@cycletrainingcenter.nl  
Roelof de Jonge DROUWENERVEEN roelofdejonge@planet.nl 06-18541047
Herman Etten BORGER h.etten@casema.nl 06-53643972
Michel Schoenmaker WILNIS schoenmakermichel@gmail.com 06-29782186
Harmen Scholtalbers EMMELOORD harmen@wielrenschool.nl 06-12302725
Jacco van Wijngaarden ZIEUWENT bikkelen@kpnmail.nl 06-51741675
Gerard Top JULIANADORP Gerardtop@home.nl 06-2221 2931
Lion de Wit HELDEN l.dewit3@lijbrandt.nl 06-49096889
Leo van Klink ASSENDELFT leovanklink@upcmail.nl 06-20090732
Erik Westein WAGENINGEN erikwestein@wieleracademie.nl 06-25065153


Kosten
De kosten voor de cursus wegkapitein zijn €250,- per cursus exclusief BTW en inclusief reiskosten.
Je ontvangt hiervoor het volgende pakket:

  1. NTFU wegkapitein band
  2. Wieleracademie Certificaat wegkapitein per deelnemer
  3. Hesje van bioracer
  4. A4 poster gedragscode


 

 


MTB begeleider
 

Wat is een MTB begeleider?
De belangrijkste taak is om groepen op een plezierige en veilige manier te begeleiden. De  MTB begeleider wordt gestuurd door het beleid van de vereniging en staat onder begeleiding van een hoger gekwalificeerde trainer/instructeur. In overleg met de eventueel aanwezige trainer/instructeur bepaalt hij de route en de snelheid van de groep. De MTB begeleider handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de wieleracademie en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij/zij durft deelnemers, jong en oud, aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken. 

De MTB begeleider binnen de vereniging
Wanneer men samen fietst, met een groep bestaande uit meer dan 4 personen, is het van belang om een MTB begeleider aan te stellen. In de ideale situatie assisteert de MTB begeleider bij het begeleiden van wielersportevenementen een MTB trrainer/instructeur niveau 3 of eventueel niveau 2. In overleg worden de route en de veiligheid bepaald. De MTB begeleider handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de Wieleracademie en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij/zij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Cursus MTB begeleider voor de vereniging
Fietsen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten in Nederland. Steeds meer jonge mensen pakken de racefiets en/of mountainbike. De wielersport wordt ook steeds toegankelijker: je kunt fietsen op elk niveau en ten opzichte van veel andere sporten is de kans op blessures gering. Door de toenemende populariteit wordt het echter ook steeds drukker op de weg. Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband. Goede begeleiding van trainers, MTB begeleider en wegkapiteins is daarom van groot belang. De Wieleracademie hecht veel waarde aan kwalitatief goede begeleiding van deze groepen. Naast de specifieke opleidingen voor instructeurs op niveau 2 en 3, heeft de Wieleracademie daarom ook de opleiding MTB begeleider verder doorontwikkeld.

De cursus MTB begeleider duurt een dag met theorie en praktijk (fiets noodzakelijk). Deze dag vindt plaats bij de vereniging en kan worden aangevraagd wanneer er minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers zijn. Je kunt je aanmelden voor de cursus MTB begeleider bij onze docenten MTB begeleider. De vereniging dient zelf contact opnemen met de docent MTB begeleider.
 

Benjamin de Vaal Utrecht info@mountainbikechallenge.nl 06-24921038
Holger Neef Assen h.k.neef@hkcreations.nl 06-51181862 
Piet Dupont Venray info@pdmountainbiking.nl  06-37169376
Tobias Bos Eerbeek Tobias.bos@kpnmail.nl 06-27055849
Jacco van Wijngaarden Ziewent bikkelen@kpnmail.nl 06-51741675
Roelof de Jonge Drouwenerveen roelofdejonge@planet.nl 06-18541047
Henk en Jannie Vasters Holten h.vasters@concepts.nl 0548-364384
Corné Stoop Etten-leur dehovenier@passieflora.com 06-51741675
Pieter Klaver Naarden mtbsportief@gmail.com 06-36067431 
René Manders Schaijk  info@fietsclinicsnederland.nl 06-55104951
Harmen Scholtalbers EMMELOORD harmen@wielrenschool.nl 06-12302725Kosten
De kosten voor de cursus wegkapitein zijn €250,- exclusief BTW en inclusief reiskosten. Je ontvangt hierbij een verenigingspakket (inclusief certificaten) en je kunt zelf extra verenigingspakketten aanvragen in de NTFU webshop.


Je ontvangt hiervoor het volgende pakket:
1. Wieleracademie Certificaat MTB begeleider per deelnemer
2. Poster gedragscode MTB
3. Hesje van bioracer
 

 


Jeugd begeleider
 

Wat doet de Jeugdbegeleider?
De belangrijkste taak als jeugdbegeleider is om er zorg voor te dragen dat de sociale-, fysieke- en hygiënische veiligheid van jeugdsporters de juist aandacht krijgt.

Als jeugdbegeleider mag je onder verantwoordelijkheid van een hoger gekwalificeerde wielertrainer (WT-2 of -3) assisteren bij een training of activiteit van de jeugd categorieën. De leeftijd van de jeugd ligt tussen de 7 en 14 jaar en de ervaring varieert van beginner tot wedstrijdrenner.

De jeugdbegeleider handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de Wieleracademie en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij/zij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Opleiding Jeugdbegeleider voor de vereniging
De jeugd is de toekomst. Veel verenigingen hebben jeugdrenners die door goede begeleiding veel plezier hebben in de sport en het ver kunnen schoppen. De Wieleracademie hecht veel waarde aan kwalitatief goede begeleiding van deze groepen. Naast de opleidingen voor  trainers op niveau 2 en 3, heeft de Wieleracademie ook de opleiding Jeugdbegeleider ontwikkeld.

De opleiding Jeugdbegeleider bestaat uit 2 theorie- en 2 praktijkbijeenkomsten op de vereniging. Één bijeenkomst heeft de duur van 1,5 uur en vindt plaats op een avond, ochtend of middag. In totaal neemt de opleiding ca. 4 x 1,5 uur in beslag.
Onderwerpen die aan bod komen zijn: didactiek, technische vaardigheden, materialen, sportief coachen en wedstrijd/activiteiten begeleiding.

Jeugdbegeleiders kunnen op basis van ervaring en opleiding doorgroeien naar wielertrainer niveau 2.

De opleiding wordt gegeven op de vereniging en kan worden aangevraagd wanneer er minimaal 10 en maximaal 14 deelnemers zijn. Je kunt je aanmelden bij een van onze Wieleracademie docenten. KNWU en NTFU aangesloten verenigingen kunnen zelf contact opnemen met onderstaande docenten voor het aanvragen van een opleiding en het afstemmen van de verdere organisatorische zaken.

 

Johan Buurmeijer HOOGEVEEN JBcycling@kpnmail.nl  
Brian Koster DE WESTEREEN bwkos@telfort.nl  
Erwin van de Ven VELDHOVEN erwinvandeven@onsmail.nl  
Leo Adegeest WOERDEN STDC-middennederland@hotmail.com  
Marco Postma RHEDEN Marco.postma@upcmail.nl  
Tobias Bos EERBEEK Tobias.bos@kpnmail.nl  
Piet Dupont VENRAY info@pdmountainbiking.nl  
Reza van Eikenhorst ZWOLLE Reza@vaneikenhorst.nl  
Twan van Gestel MOERGESTEL twanvangestel@gmail.com  
Jos Luijten RIJSWIJK (ZH) info@mtbfun.nl 06-39025952
Stef Vorstermans VENLO tcstef@ziggo.nl 06-49876221
Henri Terra TIEL terracoachentraining@gmail.com  
Kenneth Melis LOSSER k.melis@home.nl 06-52641523


Kosten
De kosten voor de opleiding Wielrtrainer-1 Jeugd bedragen €350,- inclusief reiskosten en excl. BTW. Je ontvangt hierbij een verenigingspakket (inclusief certificaten).