Home » Opleidingen   |  Inloggen

Wieleracademie
 

Wielersportbonden NTFU en KNWU gaan samenwerken om meer en betere wielertrainers en -instructeurs  op te leiden. Het  aanbod van opleidingen wordt door de samenwerking beter verspreid over het hele land. Ook worden, door de uitwisseling van kennis en ervaring van beide bonden, de opleidingen verbeterd.

 

Meer kwaliteit in opleiden

NTFU en KNWU werken beiden volgens de Kwaliteitsstructuur Sport (KSS), dé landelijke standaard van NOC*NSF op het gebied van opleiden van sportkader. Door de populariteit van de wielersport en de stijgende behoefte aan professionele training ontstaat er steeds meer vraag naar goede trainers en instructeurs. “De kwaliteit van die trainers en instructeurs bepaalt  in grote mate de kwaliteit van sport die wij samen met onze verenigingen kunnen bieden” aldus Arjan de Vries, directeur NTFU. “Door samen te werken kunnen we de kwaliteit van onze opleidingen nog verder verhogen.”

 

Opgeleid sportkader
Op dit moment zijn er honderden KNWU-trainers en NTFU-instructeurs  actief, veelal binnen verenigingen. Huib Kloosterhuis, directeur KNWU, benadrukt de kracht van dit professionele kader: “Goed opgeleid sportkader zorgt niet alleen voor het behoud van de huidige leden, maar biedt bovendien een goede basis voor onze talenten van de toekomst. Door kennis van beide wielerbonden te bundelen binnen de opleidingen, zorgen we samen voor een leven lang plezier op de fiets.”  De afgelopen jaren hebben beide bonden trainers en instructeurs opgeleid die zelfstandig (niveau 3 en 4) of als assistent (niveau 2) trainingen begeleiden. Deze trainers en instructeurs zijn inzetbaar op alle disciplines, zoals mountainbiken, wielrennen en BMX én op elk niveau. Van beginners en ervaren fietsers tot de profs.

 

Laagdrempelig

De komende maanden gaat een projectgroep bestaande uit medewerkers en docenten van beide bonden de  opleidingen met elkaar vergelijken en omvormen tot één geheel. Na een pilot komend najaar, willen beide bonden in 2015 starten met het gezamenlijk aanbieden van opleidingen.  Door de krachten te bundelen is meer onderlinge doorstroming van begeleiders en docenten mogelijk. Bovendien kunnen beide bonden profiteren van elkaars kennis en expertise. Kloosterhuis: “Groot voordeel van de samenwerking is ook dat we meer opleidingen in het land organiseren waardoor we de reistijd voor cursisten verlagen. Met name voor niveau 2 en niveau 3 opleidingen zien we een groeipotentieel.”

 

Binnen de Wielertrainer opleidingen leiden we trainers op voor alle disciplines. Je examen wordt afgenomen in de discipline waar je je praktijkervaring op doet en waar je (na het ontvangen van je diploma) training in gaat geven.

 

Meer informatie over


Niveau 1 opleidingen
Niveau 2 opleidingen
Niveau 3 opleidingen
Niveau 4 opleidingen